Кількість
|
Вартість
|
||
|
Їжовик Гребінчастий (Hericium erinaceus) – найкращий гриб для тих, хто працює і трудиться своїм розумом щодня. Провідні вчені світу заявляють: гриб відновлює функції мозкових клітин, а також може бути використаний для лікування хвороби Альцгеймера. Ці гриби допомагають молодим людям активізувати гостроту мислення, а поважним - відновити функції мозку і запобігти склерозу.
Зовні їжовик схожий на левову гриву, тому його ще називають Lion’s Mane. Має солодкуватий смак з легким грибним ароматом. Гриб є абсолютно безпечним для організму і не має психоактивної дії, та водночас активно допомагає нейронам працювати.
Корисні властивості:
- зміцнює імунітет
- пришвидшує мозкову діяльність
- полегшує симптоми депресії
- підвищує стійкість до стресів
Харчова цінність на 100 г сушеного продукту/ ~1 кг свіжого: 337 ккал, Білки 14.4 г, Жири 3,7 г, Вуглеводи 61.5 г.
До складу їжовика входять гериценони, еринацини Е, бета-D-глюкани, похідні ціатану, провітамін та інші макро- та мікроелементи. В якості антиоксидантів виступаютьть арабітинол, альфа-токоферол, D-треїтол і пальмітинова кислота.
- Гериценони та еринацини Е – ізоляти, що сприяють синтезу фактора росту нервів; зміцнення та збільшення пластичності нервової системи; зменшення депресивної функції та збільшення загальної бадьорості. Гериценони та еринацини E виявилися потужними стимуляторами синтезу фактора росту нервових клітин - білку NGF, необхідний мозку для розвитку і збереження важливих сенсорних нейронів.
Таким чином, еринацин Е в поєднанні з гериценоном можуть відновлювати нервову тканину головного мозку і відновлювати роботу нейронів. Гриб їжовик все ширше використовується як ноотропний препарат і препарат при СДУГ.
- Бета-глюкани – активують як місцевий імунітет, забезпечуючи захист організму від вторгнень антигенів, так і системний імунітет, що призводить до знищення чужорідного генетичного матеріалу та відновлення імунного гомеостазу; знижують рівень холестерину. Саме вони відповідальні за імуномодулюючі, антиракові, нейропротекторні, антиоксидантні та гіполіпідемічні властивості грибу.
- Провітамін D – уникнення запалень та інфекцій шкіри за рахунок антибактеріальної дії. Одна з форм вітаміну – ергокальциферол, що регулює обмін кальцію та фосфору;
- D-треітол – покращення метаболізму.
Також до складу Їжовика входять вітаміни групи В, вітаміни D, Е, РР; макроелементи калій, фосфор, магній та кальцій; мікроелементи мідь, цинк, залізо; майже повний список незамінних та замінних кислот; Омега-6, пальмітинова, олеїнова, лінолева кислота.
Завдяки відновленню функцій нервової системи їжовик гребінчастий ефективно бореться з тривожністю та депресією. Були проведені плацебо-контрольовані дослідження, що підтверджують позитивний вплив на психологічний стан випробуваних. Також виявлено здатність пом’якшувати вікові нейродегенеративні захворювання.
Завдяки вмісту клітковини, знижується рівень холестерину та підтримується здоров’я серця. Калій, що міститься в грибах, також позитивно впливає на стан серцево-судинної системи. Вітаміни групи В виконують функцію регуляції мелатоніну в організмі. Зокрема В2 бере участь в окисно-відновних реакціях, сприяє підвищенню сприйнятливості кольору зоровим аналізатором. Вітамін D підтримує гомеостаз кальцію та фосфору, здійснює процеси мінералізації кісткової тканини. Вітамін РР бере участь в окисно-відновних реакціях енергетичного метаболізму.
Має імуномодуляторну функцію. Тонізує організм та прибирає втому. Результати досліджень показують, що їжовик значно знижує втому за рахунок зниження вмісту молочної кислоти в крові, а також за рахунок збільшення вмісту глікогену в тканинах та активності антиоксидантних ферментів. Спостерігається позитивний вплив на імунну функцію кишківника та шлунка за рахунок функціонального посилення клітинного та гуморального імунітету, фагоцитозу макрофагів та активності NK-клітин.